Skip to main content

Топ-10 продуктів для здоров’я зубів

Зубна щітка, нитка і рідина для полоскання рота, звичайно, дуже важливі для того, щоб мати здорові білосніжні зуби без карієсу. Але вживання правильних продуктів харчування може також запобігти багато хвороб ротової порожнини, серед яких запалення ясен, руйнування зубів, неприємний запах з рота. Недостатньо піклуватися тільки про зовнішній стороні речей. Ми повинні бути обережними і ретельно вибирати те, що їмо, щоб залишитися здоровими і запобігти ряд хвороб. У цьому випуску ви знайдете 10 корисних продуктів для здорових зубів та сяючих посмішок.

Молоко

Молоко — багате джерело кальцію, фосфатів і вітаміну D, які допомагають нам мати сильні зуби і кістки. Вживання молока на регулярній основі відновлює зубну емаль і зміцнює кістки. Якщо ви вегетаріанець або страждаєте алергією на молочні продукти, то можна пити соєве молоко, яке є відмінною альтернативою коров’ячому. Соєве і мигдальне молоко також насичені кальцієм.

Сир

Як відомо, сир — один з кращих продуктів для здорових зубів. Сир сприяє виділенню слини і містить кальцій і фосфати, нейтралізують кислоти в ротовій порожнині, які є головною причиною появи карієсу. Казеїн, що міститься в сирних продуктах, зміцнює поверхню зуба.

Яблука

Якщо хочете мати здорові білі зуби, варто регулярно їсти яблука. Вони збільшують виділення слини і запобігають тріщини на емалі, вичищаючи поверхню зубів. Яблука також багаті важливими вітамінами і мінералами, включаючи вітамін C. З’їжте яблуко після обіду і відразу відчуєте, як воно очищає зуби від залишків їжі.

Апельсини

Апельсини — відмінне джерело вітаміну C, D і кальцію, такого важливого для здоров’я зубів. Апельсиновий сік природно очищає нашу ротову порожнину, усуваючи бактерії, що руйнують зуби. Обов’язково пийте апельсиновий сік або смузі, щоб бути здоровими і щасливими.

Йогурт

Натуральний йогурт — відмінне джерело кальцію і білка. Регулярно вживаючи його в їжу, ви підтримуєте хороший стан зубів і нормалізуете роботу кишечника. Переконайтеся, що їсте простий йогурт без добавок і підсолоджувачів, тому що в ньому немає цукру, який руйнує зуби.

Горішки

Для наших зубів дуже корисно вживати горіхи і насіння. В них містяться мінерали і вітаміни, які зберігають зуби сильними і здоровими. Арахіс багатий кальцієм і вітаміном D, в той час як горіхи кешью допомагають стимулювати слиновиділення. Волоські горіхи — чудовий джерело клітковини, заліза, фолієвої кислоти, тіаміну, ніацину, магнію, вітамінів Е і B6, які дуже корисні для зубів.

Чай

Якщо ви любитель чаю, це робить вашим зубам велику послугу. Зелений і чорний чай містять склади, названі поліфенолами, які борються з бактеріями, що викликають карієс. У зеленого і чорного чаю також є елементи, які запобігають тріщини емалі, але тільки якщо пити чай без цукру. Як альтернатива — можна використовувати мед, щоб підсолодити напій.

Чорний шоколад

Хто б міг подумати, що це ласощі — також один з корисних для здорових зубів продуктів харчування. Темний шоколад містить велику кількість какао, яке багате таніном. Танін допомагає запобігти зубну ерозію, а також запалення ясен. Какао теж корисно проти карієсу і знижує рівень кислотності в роті. Крім того, темний шоколад стимулює кровообіг і багатий антиокислювачами. Вибирайте темний шоколад з високим відсотком какао, принаймні 80%, і уникайте високого вмісту цукру.

Вода

Вода обов’язкова, коли справа доходить до повного здоров’я порожнини рота. Вода — головний компонент слини, від якої повністю залежить здоровий стан ротової порожнини. Вода також змиває частинки їжі між зубами, запобігає карієсу, зміцнює зубну емаль.

Жувальна гумка без цукру

У нашому списку відмінних продуктів для здорових зубів жувальна гумка без цукру грає важливу роль.  Вона покращує стан зубів і містить їх в чистоті, стимулюючи виробництво слини.  Слина необхідна, тому що вона змиває кислоти, вироблені бактеріями рота.  Жувальна гумка діє як скребок, видаляючи маленькі шматочки їжі, які можуть викликати руйнування зуба.  Після того як закінчили трапезу, жуйте гумку без цукру.  Це допоможе зберегти здоров’я зубів і освіжити дихання.